top of page

WIE ZIJN ZE EN WAT DRIJFT HEN

Van het kwartet dat Djurdjevak heet is Djuro Ongena zonder twijfel de enige echte zigeuner. Hij geeft de indruk vloeiend Servisch te spreken, haalde zowel de mosterd én zijn onafscheidelijke gitaar bij de Piotto's, en verdeelt zijn schaarse vrije tijd tussen Djurdjevak en vrouw, (klein-)kinderen, en Split Second, een groepje dat uit een totaal ander vaatje tapt. Djuro is alleszins een fenomeen dat zich niet op een stijl laat vastpinnen en je zeker eens moet gaan bekijken als hij in de buurt is.

Rik Verstrepen werd dankbaar binnengehaald omdat Djurjdevak dringend nood had aan een vierde man - bij drie valt er altijd eentje van tussen. Verdiende zijn sporen bij Cro Magnon en Fukkeduk, en is als violist en componist samen met zijn handlanger Gert Torck verantwoordelijk voor ontelbare muzikale projecten in binnen- en buitenland. Is ook verantwoordelijk voor een wolk van een dochter.  Als bij Djurdjevak de lat hoog ligt dan is dat zeker ook zijn verdienste.  

Vaak herkend als één helft van het voormalige cabareske duo ManManMan of gitarist bij de Brusselse Indie-band Venus kan de bijdrage van Walter Janssens aan het chemische brouwsel dat Djurdjevak heet moeilijk onderschat worden. Op het podium berijdt hij de contrabas, en dit ongezien creatief in al zijn bescheidenheid. Als regisseur van Kommil Foo en De Schedel-geboorten smeedt hij ook achter de schermen de meest verrassende arrangementen op de gemoederen van zijn drie kompanen. Kortom, een man met een boeiend leven.

Van Peter Van Assche werd wel eens gezegd dat hij als kind in de muzikale toverketel van Panoramix is gevallen. Werd vroeger gespot bij o.a. Panou, Poutchelap en Saltarel, folkgroepen pur sang. In Djurdjevak gooit hij het over een heel andere boeg, en mag hij samen met Djuro de sterren uit de hemel zingen.  Wat de pijn verzacht om het voor het eerst in 35  jaar zonder fluitist Bart Wauters te moeten stellen.

bottom of page